Denna sida har som den återkommande besökaren kanske märkt bytt skepnad till och från, innehåll har lagts till som inlägg, forum installerades och togs bort och mycket annat och jag kände för ett tag sen att det var dags för ett rejält omtag av alltihopa.

Dessutom har mitt spelande börjat ta fart igen efter några år i träda och mycket av våra spelsessioner har spelats in och publicerats som en podcast. Det var mycket därför jag gjorde detta omtaget, och sidans nuvarande form är jag ganska nöjd med. Här finns en blogg (även om den i skrivande stund tituleras Nyheter), här finns ett diskussionsforum, en wiki och även de nyss nämnda podavsnitten publicerade. Skulle något eller några av dessa delsidor visa sig inte kan de säkerligen förändras eller rentav försvinna men förnärvarande är tanken att detta skall bli något bestående.

Domänen detta baseras på är ju spelledare.se. När jag registrerade den hade jag en liten idé om att göra en fri, elektronisk spelledareguide1 men huvudanledningen var att jag ville ha en cool rollspelsinfluerad epostadress.

Tanken med vad jag skall skriva här i bloggform är kanske inte längre den ultimata guiden för hur man spelleder ett rollspel utan mer mina egna tankar och funderingar i ämnet, blandat med egna erfarenheter. Om mitt spelande gått på sparlåga har spelledandet med bara några få undantag nästan helt dött ut. Ambitionen och lusten att dra igång detta igen finns dock här och i så fall hade jag tänkt att använda denna blogg för att… ja, för att vadå egentligen? För att använda ihop med mitt spelledande. Vad gör vi? Varför gör vi så? Ungefär så. Och att dokumentera så mycket som möjligt av detta i podden.

Det första jag har att fundera på är vad för regelsystem jag skall sätta mig in i, för det kommer jag behöva göra. Man kan väl regeltekniskt säga att jag på sätt och vis börjar om på ny kula. Förr i tiden kunde man regelböcker utantill, men så är inte fallet längre och jag skulle behöva lägga ganska mycket tid på att lära mig systemet, och sen även få mycket praktik för att få någon slags rutin på det.

Innan jag väljer regler kanske jag bör få klart för mig vad för genre jag vill spelleda. Fantasy? Science fiction? Postapokalyps? En historisk miljö? Nutid? Skräck? Och sen då även regler, D20? Basic Roleplaying? Något annat?Nä, detta är nog ett ämne för ett helt annat inlägg. Skriv gärna något i kommentarsfältet om du vill.

1) Det ser inte snyggt ut att översätta “Dungeon Master Guide” rätt av, så den skulle definitivt inte heta så